dilluns, 7 de novembre del 2016

L'EDUCACIÓ ÉS LA CLAU. MANIFESTACIÓ PER RETORNAR LA DIGNITAT A L'EDUCACIÓ. 12 DE NOVEMBRE.

Barcelona, 12 novembre del 2016Les organitzacions que formem part del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), entitat que representa a tota la comunitat educativa de l’Educació Pública de Catalunya, ha exposat reiteradament als diferents grups parlamentaris així com a la Consellera d'Ensenyament un llistat urgent de necessitats per al funcionament de l'ensenyament, les nostres preocupacions, les reivindicacions i les propostes que creiem necessàries per defensar l’educació pública, la seva equitat i qualitat i, en conseqüència, l’imprescindible i l’inajornable canvi de tendència dels pressupostos per elaborar-los amb una visió més social.

Les reiterades retallades a Catalunya han deixat la despesa pública en poc més del 2,8% del PIB a la cua d’Europa ( mitjana 5,6%) i lluny de les promeses que en la LEC es feien, arribar al 6%.


Les organitzacions del MUCE davant la discussió dels Pressupostos de la Generalitat per a l'any 2017 considerem:

1. Que l'educació d'aquest país porta massa anys infrafinançada.
2. Que el pressupost del 2017 hauria de ser el de l'inici de la reversió d'aquesta situació.
3. Que les nostres peticions són de mínims i per tant urgents i factibles.

És per aquest motiu que demanem al Departament d'Educació i als grups parlamentaris la inclusió de les següents prioritats en la confecció dels actuals pressuposts:

1. Quant al personal docent i de suport educatiu:

a) Que es cobreixin totes les substitucions, també del personal de suport educatiu i de serveis als centres educatius, des del primer dia i des de l'1 de setembre.

b) L’increment de plantilles necessari per atendre l’augment de l’alumnat escolaritzat, la necessària rebaixa de les ràtios a tots els centres, l’augment de les hores d’atenció i suport escolar, la reducció de l’horari lectiu, el desdoblament de grups, l’augment de les hores de coordinació, preparació de les tasques docents, formació i innovació…

c) Recuperar el 100% del pressupost en formació del professorat depenent del Departament d’Ensenyament.

d) Acabar amb l’estigmatització dels centres d'alta complexitat: Incrementant els recursos humans i materials, disminuint les ratios a 18 alumnes per aula, entre d’altres actuacions.

e)  La contractació com a personal depenent de l’Administració dels professionals necessaris per a atendre el suport educatiu i les necessitats educatives de l’alumnat.


2. Que s'atenguin al 100% totes les demandes de beques menjadors d'infants en situació de pobresa o en risc d'exclusió social, amb prou diligència per evitar desajusts, tant en les famílies que més ho necessiten com en el funcionament dels menjadors.

3. Programa de beques i ajuts per la igualtat d’oportunitats per l’alumnat d’ensenyaments post obligatoris i universitat.  Rebaixa de les taxes d’ensenyaments post obligatoris i universitat. També a les famílies amb filles i flls d'educació especial que aquest any els han canviat els criteris de concessió fins al punt que algunes famílies no les rebran.

4. Programa per a posar fi a la segregació escolar que no ha disminuït –gairebé– en deu anys a Catalunya.  El Govern ha de garantir una cobertura pública de qualitat a totes les necessitats educatives i buscar l'equitat entre tots els centres.

5. Memòria econòmica (amb dotació suficient) pel desenvolupament del decret d’escola inclusiva.

6. Aturar el tancament de línies als centres públics.

7. Pla quadriennal de construccions escolars. Que s’iniciïn en els propers pressupostos de 2017 les dotacions necessàries per a la supressió dels 1010 barracons actuals en un termini que no hauria d'excedir els 4 anys.

8. Recuperar el finançament de les escoles bressol públiques.

Estem convençuts que en la  construcció d’un país s’ha de prioritzar l’educació dels ciutadans, en especial dels més joves, i incrementar la cohesió social fent efectiva la igualtats d’oportunitats i l’equitat davant les greus dificultats econòmiques i socials que pateix bona part de la societat catalana actual. Per això creiem necessari aturar i revertir les retallades en educació que han contribuït a la desigualtat social i castiguen un cop més als sectors socials amb més dificultats.

            Davant del nou govern de Madrid reiterem un no total a la LOMCE. Rebutgem qualsevol proposta de Pacte que es faci sobre la base d’aquesta llei del PP.

 Recordem als grups parlamentaris catalans els pronunciaments realitzats a instàncies del MUCE reclamant la derogació de la LOMCE i de les normatives desenvolupades.

            Us convoquem a mantenir  la lluita per aconseguir un sistema educatiu, públic  que treballi per la equitat i la cohesió social de Catalunya.


Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE)


Associació d’Estudiants Progressistes (AEP) - Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) - Associació de Mestres Rosa Sensat (AMRS) - Catalunya Laïca - Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes d’Educació Secundària (FAPAES) - Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) - Federació d’Educació de CCOO - Federació d’Ensenyament de CGT- Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC) - Federació d’Ensenyament FETE-UGT - Sindicat d’Estudiants (SE) - Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) - USTEC-STEs (IAC)  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada