divendres, 26 d’abril del 2013

UNES 400 ESCOLES SE SUMEN AL 25-A: PREN EL TEU CENTRE

Unes 400 escoles de tot Catalunya se sumen a la iniciativa "Pren el teu centre" fent concentracions i tancades  per l'educació pública, de qualitat i en contra de la LEC, especialment dels decrets que la implementen i avalen les retallades, i la LOMCE.
A Vidreres i Llagostera dues escoles han estat el centre d'acollida de les concentracions, de caire reivindicatiu i de debat sobre el temes que més afecten la qualitat educativa. A Vidreres l'escola Salvador Espriu i a Llagostera l'escola Lacustaria han estat els centres d'aquesta participació.
Incloem un article del diari Ara.cat amb una entrevista als pares i mestres concentrats a l'escola Lacustaria per il·lustrar la mobilització.


"Estem corrent una cursa de fons i plena d'obstacles"

Unes 400 escoles se sumen al '25-A: Pren el teu centre'
ELISABET ESCRICHE 
"Estem corrent una cursa De fons i plena d'obstacles" DAVID BORRAT
Els mestres, els pares i els alumnes de l'escola Lacustària de Llagostera (Gironès) formen una cadena humana. Asseguren que unir-se és l'única manera d'aconseguir mantenir un ensenyament públic de qualitat. És un dels centres catalans que ahir es van sumar a la jornada reivindicativa 25-A: Pren el teu centre , amb tancades contra les retallades i la llei Wert. Debats i taules rodones sobre les retallades van ocupar les aules fins a la nit, però no s'hi van quedar a dormir per l'edat dels nens i perquè molts dels mestres no viuen a Llagostera.
L'escola sobreviu a les tisorades gràcies a la implicació tant dels pares com dels mestres. El centre té 450 alumnes d'infantil i primària i 40 professors. És una de les 400 escoles catalanes en què la Generalitat ha mantingut la sisena hora, pel seu entorn social desafavorit. De fet, aquest curs s'ha implantat per primer cop a infantil. "L'hem hagut de cobrir amb el mateix personal que l'any passat", explica una de les professores, Anna Méndez.
La principal dificultat que s'estan trobant és cobrir les vacants. Els substituts no arriben fins al cap d'una setmana, i això vol dir que quan hi ha una baixa els nens tenen durant aquests dies fins a sis professors impartint una mateixa matèria. La Generalitat tampoc ha destinat pressupost perquè els professors es formin, però els mestres han fet un curs de matemàtiques, de 600 euros, gràcies a la contribució de l'AMPA. El material d'oficina del centre és un altre taló d'Aquil·les. El Govern ha destinat un pressupost de només 22 euros per nen durant tot el curs, quan la despesa mitjana és d'uns 50 euros. "Les famílies fan aportacions voluntàries que ens permeten cobrir la diferència", explica el professorat.
Enmig de tot aquest context, els mestres temen per la seva pròpia feina. "Ens retallen el sou i ens preocupa la nostra continuïtat", explica Marga Montiel. És una de les professores de la Comissió Antiretallades de Llagostera que es va crear al final del curs passat. La formen mestres i pares de les dues escoles d'infantil i primària, l'institut i la llar d'infants del municipi. Una de les mares que també estan implicada en la comissió és Natàlia Velázquez. "Els grans perjudicats de totes aquestes retallades són els nens i hem de lluitar per una educació de qualitat", alerta. Els pares miren el futur amb una llum d'optimisme, però els professors el viuen amb incertesa. "Hem apostat per un aprenentatge actiu i experimental, i si continuen les retallades, no el podrem dur a terme", alerten. "Estem corrent una cursa de fons i plena d'obstacles", afegeixen.Jornada reivindicativa
Més de 400 centres de tot Catalunya van fer com l'escola Lacustària i es van unir a la iniciativa 25A Pren el teu centre , convocada a tot l'Estat per aquest dijous en el marc de la setmana reivindicativa per l'educació. Pares, mestres i alumnes de centenars d'escoles, instituts i escoles bressol van dur a terme accions molt diverses i imaginatives, presidides pel color groc de la lluita per l'educació pública, i que en alguns casos implicaven fins i tot quedar-se a dormir al centre. Fora de Catalunya, la jornada de tancades contra les retallades i la llei que prepara el govern espanyol també va tenir seguiment, amb una trentena de centres al País Valencià i uns 150 a les Balears.

1 comentari:

  1. Hi ha una errada a l'article, el debat sobre la LOMCE a Vidreres es va fer al Salvador Espriu, no al Sant Iscle.
    Salutacions.

    ResponElimina